Rudzu pilngraudu miltu Rundstiķi ar pupiņām un kūpinātu cūkgaļu sēņu buljona mērcē
Rundstiķu mīklai:
Pilngraudu rudzu milti (vidēji rupja maluma) - 300 gr
Olas - 3 gab
Mannā - 2 ēdamkarotes
Sāls - 1/2 tējkarotes
Sasmalcināti zaļumi (pētersīļi, timiāns) - 2 ēdamkarotes
Pildījumam:
Pupiņas novārītas - 400 gr
Kūpināta cūkgaļa - 200 gr
Sīpols - 2 gab
Sviests - 50 gr
Ķiploks - 2 daiviņas
Krējums - 60 gr
Garšvielas
Zaļumi
Sēņu buljona mērcei ar sviestu:
Rudens sēnes (baravikas, vai ko citu no krājumiem) - 400 gr
Sīpoli - 1 gab
Vistas vai veģetārais buljons - 400 gr
Sviests - 50 gr
Rundstiķu mīkla:
Miltos liek olas, pakāpeniski pa vienai un lēnām maisa līdz veidojas mīkla, beigās pievieno mannā ,sāli un sasmalcinātus zaļumus, labi izmīca, satin virtuves plēvē un liek uz pāris stundām atpūtināt ledusskapī.
Pildījums:
Novārītas pupiņas sasilda un virtuves kombainā sakuļ kopā ar sviestu, pievieno ķiplokus un garšvielas. Pannu uzkarsē, liek kūpinātu cūkgaļu un apcep, pievieno sīpolus un visu sacep kopā. Zaļumus (pētersīļus un seleriju) sasmalcina.
Rundstiķu mīklu plāni izrullē un izspiež lielāka diametra formas ripiņas, ņem rokās, cenšoties vēl viducītī veidot iedobumu, liek pildījumu, pupiņu biezeni, saceptus sīpolus un cūkgaļu, pēc tam zaļumus, apmēram ēdamkaroti, pārliec uz pusēm un labi saspiež kopā maliņas, pēc tam abus galiņus saņem kopā un veido astīti, lai veidojas apļa forma (augšējā daļā).
Sēņu buljona mērce ar sviestu:
Sīpolus un sēnes smalki sagriež, izsilda uz sausas pannas, līdz veidojas aromāts, pārlej ar buljonu un labi novāra, pievieno garšvielas, noņem no plīts un iemaisa sviestu.
Vārošā ūdenī liek Rundstiķus un vāra 7 minūtes (ja mazāki, tad pietiks ar 5 minūtēm). Liek servējamā traukā, pārlej ar sēņu buljona mērci, pasniedz ar krējumu un zaļumiem. Krējumam var vēl pievienot sīpolus, kas sajaukti ar sarkanvīna etiķi.