Zviedrijas vides izpētes institūts: ikdienā lietojot bioloģisko pārtiku, organismā samazinās pesticīdu līmenis

Jau divu nedēļu laikā, ikdienā lietojot bioloģisko pārtiku, no cilvēka organisma pazūd gandrīz visas pesticīdu atliekvielas. Tas secināts Zviedrijas Vides  izpētes institūta un zviedru supermārketu ķēdes Coop pētījumā „Bioloģiskais efekts”, analizējot vienas ģimenes pesticīdu atliekvielu klātbūtni organismā, ģimenei ēdot bioloģiski audzētu pārtiku. Pesticīdu atliekvielas tika noteiktas, analizējot urīna paraugus.

 

Pētījums tika veikts trīs bērnu ģimenē, kura līdz šim ikdienā nelietoja bioloģisko pārtiku, bet pieturējās pie konvencionālās pārtikas produktiem. Pētījuma sākumā visu ģimenes locekļu organismos tika atklātas 12 dažādu pesticīdu atliekvielas, tostarp insekticīdu un fungicīdu, ko izmanto kaitīgo kukaiņu dzīvnieku apkarošanai, atliekvielas. Atliekviela ar visaugstāko koncentrāciju organismā, īpaši jaunākajiem bērniem, bija hlormekvāta hlorīds, kas tiek izmantots kā salmu īsināšanas līdzeklis graudkopībā, bet cilvēki to uzturā uzņem ar konvencionāli ražotām putrām, maizi un makaroniem.

 

Salīdzinot laika periodus, kad ģimene lietoja konvencionāli audzētu pārtiku un bioloģiskos produktus,  pesticīdu atliekvielu koncentrācija organismā samazinājās gandrīz pilnībā. Tādējādi  pētījums parādīja, ka pāreja no konvencionālās uz bioloģisko pārtiku spēj mainīt pesticīdu atliekvielu līmeni organismā. Jāņem gan vērā, ka pētījumā tika aplūkota tikai viena ģimene, līdz ar to tas nav uzskatāms par statistiski nozīmīgu.

 

Vairāk par pētījumu šeit. 

Pilns pētījuma teksts šeit. 

 

Padalies