A/s “Tukuma piens”

BIOLOĢISKĀ PIENA PĀRSTRĀDE.

 

A/s “Tukuma piens” šobrīd ir viens no lielākajiem bioloģiskā piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā – piens no saimniecībām Kurzemē un Zemgalē saplūst ražotnes cisternās un iekārtās, un rodas bioloģiski sertificēti jogurti, biezpiens, biezpiena sieriņi.

 

Uzņēmuma vadītājs Ints Poškus saka – ekoprodukti mums ir prioritāte. Lai gan tad, kad pirms vairāk kā trīs gadiem uzņēmums sāka pirmo bioloģiski sertificēto produktu ražošanu, motivācija bija vairāk emocionāla nevis racionāli izkalkulēta – bija ticība, ka kaut kas sanāks. Investīcijas ražošanas uzsākšanai nebija, taču mainījās process, jo bija nepieciešams nodalīt bioloģisko pārstrādi. To, vai nodalīšana ir atbilstoša, stingri kontrolē sertificētāji, un uzņēmumā saka – neviens audits nav tāds kā bioloģiskais.

 

Lielu daļu piena sagādā bioloģiskā zemnieku saimniecība “Akmeņkalni” no Ventspils novada, bet pārējās produktu sastāvdaļas, arī bioloģiski sertificētas, uzņēmums gan atrod tepat Latvijā, piemēram, mellenes, gan ieved, jo Latvijas audzētāji pagaidām nevar nodrošināt nepieciešamo apjomu.

 

Bioloģiski pārstrādātie produkti arī iepakoti ekoloģiskā iepakojumā – jogurta spainīšos izmantotā plastmasa ir par 20-30% plānāka, to aizstāj papīra slānis.

 

Pirmajā ražošanas pusgadā bioloģiski sertificēti produkti sastādīja apmēram 7% no apgrozījuma. Šobrīd, 2014. gadā, jau gandrīz pusi. 

 

Padalies

Citi stāsti