Topošie pavāri sacentīsies bioloģisko recepšu konkursā “domā Loģiski! radi Bio!”
Lai veicinātu topošo ēdināšanas speciālistu izpratni par mūsdienu Latvijas garšas principiem un to izmantošanu ikdienas ēdināšanā, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kampaņas BioLoģiski! ietvaros izsludina konkursu “domā Loģiski! radi Bio!”. Jaunajiem pavāriem jāizstrādā vienas nedēļas ēdienkarte sākumskolas skolēnu ēdināšanai, kurā tiek izmantoti bioloģiski produkti. Pavāru sniegumu vērtēs Latvijas izcilākie ēdināšanas speciālisti.
Konkursa mērķis ir izglītot topošos pavārus un ēst gatavošanas speciālistus, veidojot izpratni par bioloģisko pārtiku, bioloģiskās lauksaimniecības pamata principiem un bioloģiskās pārtikas atšķirībām. Kā arī, sekmēt topošo pavāru un ēdināšanas pakalpojumu speciālistu prasmi veidot mūsdienīgu un radošu ēdienkarti, kas ir saskaņā ar šobrīd pasaulē aktuālajiem pārtikas un gatavošanas principiem – sezonāla, bioloģiska, vietēja pārtika, tradicionālie pārtikas produkti mūsdienīgā pasniegšanas veidā. Konkursā var piedalīties visi topošie pavāri un ēdināšanas speciālisti, kas šobrīd apgūst šo profesiju kādā no Latvijas izglītības iestādēm, iesūtot pieteikumus līdz š.g.4.maijam. Konkursa nolikums pieejams šeit.
Konkursa “domā Loģiski! radi Bio!” ietvaros topošajiem pavāriem un ēdināšanas speciālistiem jāizstrādā vienas nedēļas ēdienkarte sākumskolas skolēniem, kas ne tikai nostiprinās konkursa dalībnieku gūtās zināšanas par mūsdienīgas ēdienkartes veidošanas principiem, bet varēs kļūt arī par topošo speciālistu pirmo ieguldījumu izglītības iestāžu ēdināšanas sistēmā.
Dalībnieku izstrādāto ēdienkarti vērtēs Latvijā atzīti un augstu vērtēti ēdināšanas nozares pārstāvji: šefpavārs Ingmārs Ladigs, uztura speciāliste Liene Sondore, bioloģiskās pārtikas eksperte Jana Simanovska, veselīga dzīvesveida un uztura bloga “Happy Whispers” autore Līga Andžāne, Latvijas Bioloģiskās Lauksaimniecības Asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis.
Tiks vērtēta gan ēdienkartes atbilstība mūsdienu gatavošanas standartiem, gan tās uzturvērtība, atbilstība MK izstrādātajiem noteikumiem sākumsskolas skolēnu ēdināšanai, bioloģisko produktu īpatsvars ēdienkartē, kā arī ēdiekartes autoru pamatojums tieši šādas ēdienkartes veidošanai. Ņemot vērā uzdevuma mērķi – radīt vienas nedēļas ēdienkarti sākumsskolas skolēniem, konkursa dalībnieku veikumu vērtēs arī sākumsskolas skolēnu žūrija bloga “Viensplusviens” autores Lauras Grēviņas vadībā.
Konkursa noslēguma kārta, kas ietvers konkursa ēdienu gatavošanu, degustēšanu un vērtēšanu, kā arī laureātu paziņošana notiks 2016. gada 25.maijā Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma telpās. Konkursa balvu fondā izvēlētas konkursa dalībniekus motivējošas balvas: meistarklases pie labākajiem Latvijas pavāriem, naudas balvas profesionālu virtuves rīku iegādei, kā arī aktuālā literatūra par mūsdienīgu gatavošanu.
Lai atbalstītu konkursa dalībniekus, kā arī nodrošinātu nepieciešamo informatīvo bāzi, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija konkursa laikā organizēs 10 bezmaksas informatīvos seminārus, kuros bioloģiskās lauksaimniecības eksperti stāstīs, kas ir bioloģiska pārtika un kā tā atšķiras no konvencionālās pārtikas, kā arī ar savu ikdienas pieredzi dalīsies vietējie reģiona zemnieki. Semināri notiks visā Latvijas teritorijā izglītības iestādēs, kas gatavo topošos pavārus un ēdināšanas speciālistus.