Bioloģisko pārtikas produktu attīstība Eiropas Savienībā un Latvijā – strauja izaugsme, liels potenciāls
Eiropas Savienībā bioloģisko produktu tirgus piedzīvo strauju izaugsmi - vidēji 6% gadā, un kopējā bioloģiskās pārtikas tirgus vērtība 2012. gadā bija 22.8 miljardi eiro. Kopš 2004. gada tirgus vērtība ir vairāk kā dubultojusies.
Lielākais bioloģiskās pārtikas un dzērienu patēriņš ir Vācijā (vairāk kā 7 miljardi eiro) un Francijā ( vairāk kā 4 miljardi eiro). Pārējās no TOP 10 valstīm ir Lielbritānija, Itālija, Šveice, Austrija, Spānija, Zviedrija, Dānija un Nīderlande. Bet visaugstākais bio pārtikas patēriņs ir Šveicē - tur viens iedzīvotājs bioloģiskajai pārtikai tērē 189 eiro gadā.
Vislielākais bioloģiskās pārtikas īpatsvars tirgū ir Dānijā (7,6%). Piemēram, Igaunijā tas ir 1,6%. Igaunija un Čehija ir uzstādījušas mērķi tuvākajos gados sasniegt 3% bioloģiskās pārtikas īpatsvaru pārtikas tirgū, Slovēnija līdz 2015. gadam plāno sasniegt 10%, bet Norvēģija līdz 2020. gadam – 15% bioloģiskās pārtikas īpatsvaru tirgū.
Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas veiktais pētījums par bioloģisko pārtikas produktu attīstību Latvijā rāda, ka strauji palielinās bioloģiskās pārstrādes uzņēmumu skaits, bet tajā pašā laikā 2013. gadā tika pārstrādāti tikai 2,6% no visas bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas Latvijā. Šobrīd Latvijā ir 192 uzņēmumi, kuriem ir bioloģiskās pārstrādes sertifikāts, visvairāk pie patērētājiem nonāk bioloģiskais piens un piena produkti, otrajā vietā – graudu pārstrādes produkti un trešajā – gaļa un gaļas produkti. Bioloģiski ražotu produktu klāsts ir daudzveidīgs, taču, salīdzinot ar kopējo pārtikas tirgu, vēl pavisam neliels.
Vairāk lasiet šeit!