Rudzu pilngraudu miltu Rundstiķi ar pupiņām un kūpinātu cūkgaļu sēņu buljona mērcē

Ingmārs Ladigs
Sastāvdaļas: 

Rundstiķu mīklai:

Pilngraudu rudzu milti (vidēji rupja maluma) - 300 gr

Olas - 3 gab

Mannā - 2 ēdamkarotes

Sāls - 1/2 tējkarotes

Sasmalcināti zaļumi (pētersīļi, timiāns) - 2 ēdamkarotes

 

Pildījumam:

Pupiņas novārītas - 400 gr

Kūpināta cūkgaļa - 200 gr

Sīpols - 2 gab

Sviests - 50 gr               

Ķiploks - 2 daiviņas

Krējums - 60 gr

Garšvielas

Zaļumi  

 

Sēņu buljona mērcei ar sviestu:

Rudens sēnes (baravikas, vai ko citu no krājumiem) - 400 gr

Sīpoli - 1 gab

Vistas vai veģetārais buljons - 400 gr

Sviests - 50 gr

            

Pagatavošana: 

Rundstiķu mīkla:

Miltos liek olas, pakāpeniski pa vienai un lēnām maisa līdz veidojas mīkla, beigās pievieno mannā ,sāli un sasmalcinātus zaļumus, labi izmīca, satin virtuves plēvē un liek uz pāris stundām atpūtināt ledusskapī.

 

Pildījums:

Novārītas pupiņas sasilda un virtuves kombainā sakuļ kopā ar sviestu, pievieno ķiplokus un garšvielas. Pannu uzkarsē, liek kūpinātu cūkgaļu un apcep, pievieno sīpolus un visu sacep kopā. Zaļumus (pētersīļus un seleriju) sasmalcina.

 

Rundstiķu mīklu plāni izrullē un izspiež lielāka diametra formas ripiņas, ņem rokās, cenšoties vēl viducītī veidot iedobumu, liek pildījumu, pupiņu biezeni, saceptus sīpolus un cūkgaļu, pēc tam zaļumus, apmēram ēdamkaroti, pārliec uz pusēm un labi saspiež kopā maliņas, pēc tam abus galiņus saņem kopā un veido astīti, lai veidojas apļa forma (augšējā daļā).

 

Sēņu buljona mērce ar sviestu:

Sīpolus un sēnes smalki sagriež, izsilda uz sausas pannas, līdz veidojas aromāts, pārlej ar buljonu un labi novāra, pievieno garšvielas, noņem no plīts un iemaisa sviestu.

 

Vārošā ūdenī liek Rundstiķus un vāra 7 minūtes (ja mazāki, tad pietiks ar 5 minūtēm). Liek servējamā traukā, pārlej ar sēņu buljona mērci, pasniedz ar krējumu un zaļumiem. Krējumam var vēl pievienot sīpolus, kas sajaukti ar sarkanvīna etiķi.

Padalies

Citas receptes